website les 1.jpg

Hengelo in de oorlog

+/- 20 minuten

Doel

De leerlingen kunnen aan de hand van de achtergrondinformatie herkenbare (gebombardeerde) gebouwen uit Hengelo herkennen en deze op de kaart van Hengelo plaatsen. Daarnaast leren ze over Hengelo in de Tweede Wereldoorlog en verbreden ze hun kennis m.b.v. de video’s.

Inleiding

De lessenreeks neemt de leerlingen mee terug in de tijd. Er wordt een brug gelegd naar 1944. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. En ondanks dat er al enkele plaatsen worden bevrijd, zal Hengelo nog een ruime tijd in staat van oorlog verkeren. In deze les worden de kinderen meegenomen in het verhaal rondom de bombardementen van deze stad.

Achtergrondinformatie

Dit is tevens de voorbereiding/samenvatting op de bijbehorende video te vinden onder 'lesmateriaal'.

Hengelo was ten tijde van de oorlog een belangrijk knooppunt op de wegen van Duitsland naar Nederland. Doordat zowel weg- als spoorverbindingen hier kruisten, was dit voor de Duitsers een belangrijk punt om goederen en militairen te vervoeren. Door deze belangrijke knooppunten te bombarderen werden de Duitsers ernstig belemmerd in hun mogelijkheden, en moesten ze nieuwe toegangswegen zoeken.

Overbrengen achtergrondinformatie

De bijgeleverde video is een goede manier om de achtergrondinformatie voor deze les over te brengen. Daarnaast kunt u als leerkracht extra aanvullen om het historisch besef te vergroten. Blijf hierbij zo veel mogelijk bij het doel van deze les: Hoe zag Hengelo eruit na de bombardementen?

Verwerking en nabespreking

De leerlingen krijgen in groepen van 3 à 4 leerlingen een satellietkaart van Hengelo. Bijgeleverd zijn drie foto’s van gebouwen die in de oorlog zijn gebombardeerd: Het stadhuis, de Lambertusbasiliek en het station. Aan de leerlingen de taak om deze gebouwen op de kaart te plaatsen. De kaart beperkt zich tot het centrum van Hengelo.

Vervolgens moeten de leerlingen met digitale middelen op zoek gaan naar foto’s van de gebouwen van het heden. De leerlingen leggen een link tussen het heden en het verleden.

Als extra verbredende opdracht in het kader van o.a. topografie zou u de leerlingen de opdracht kunnen geven via Streetview van Google te zoeken naar de locatie waar de foto is genomen.

Bijgeleverd is ook het antwoordenblad, zodat de leerkracht kan nabespreken wat de leerlingen hebben gevonden.

Verdieping

Via YouTube is een video van de Gemeente Hengelo beschikbaar over de bombardementen op Hengelo. Deze worden op kindvriendelijke wijze uitgelegd door voormalig Hengeloos burgemeester en historicus Frank Kerckhaert. Deze video vindt u bij het aanvullend materiaal onder het kopje 'extra' op de site.

Er is ook een stripverhaal toegevoegd onder het kopje 'lesmateriaal' en dan 'Hengelo in de oorlog'. Dit is een twee pagina lange stripverhaal over de eerste bommen op Hengelo.