Les 3: De munitietrein


 
 
 

VIDEO

Achtergrondinformatie:

Theo van Loon maakte deel uit van het verzet in Hengelo. In het verzet zaten mensen die in het geheim protesteerden tegen de vijand, tegen Duitsland. Ze saboteerden aanvallen en aanslagen van de nazi’s. Niemand uit zijn familie wist dat hij in het verzet zat, behalve zijn zus Anny van Loon. Anny hielp Theo en de andere verzetsleden door geheime boodschappen door te geven en door eten te halen bij de boer voor de verzetsleden. Theo was namelijk niet thuis, hij zat ondergedoken.

Theo had een belangrijke functie bij ‘het spoor’ (de Nederlandse Spoorwegen). Treinen waren in de oorlog heel belangrijk omdat al het vervoer via het spoor ging. De mensen die werkten bij het spoor moesten daarom extra oppassen voor aanvallen van de Duitsers.

De nazi’s hadden een plan bedacht om een aanslag te plegen in Hengelo: ze hadden een trein volgeladen met munitie en wilden deze laten ontploffen zodat een groot gedeelte van Hengelo zou worden vernietigd. Gelukkig wist Theo dit te voorkomen door deze trein los te koppelen. Op deze manier heeft Theo een heel grote ramp in Hengelo voorkomen.

Het werk dat Theo deed in het verzet was heel gevaarlijk. Bij elke verzetsdaad was er een kans dat hij het niet zou overleven. Theo ‘vocht’ in het verzet met gevaar voor eigen leven tegen de vijand. Hij was zich er van bewust dat hij niet alleen zichzelf in gevaar bracht, maar dat hij ook verantwoordelijk was voor Jeanne, zijn verloofde. Als hem iets zou overkomen zou hij haar namelijk ook verdriet doen.

Kijkvragen:

  • Wat waren de taken van Theo en Anny in het verzet?
  • Waarom was het belangrijk dat het geheim bleef dat Theo en Anny in het verzet zaten?
  • Waarom was het spoor zo belangrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog?
  • Theo heeft een grote ramp weten te voorkomen. Wat heeft Theo gedaan en wat zou er zijn gebeurd als dit niet gelukt was?
  • Theo schreef in een van zijn brieven dat hij zich had voorgenomen om niet verliefd te worden. Waarom denk je dat hij zich dit had voorgenomen?
 
website 4.jpg

Werkblad

In het filmpje hebben de leerlingen gezien hoe Theo moeilijke beslissingen moest nemen. De leerlingen bespreken de voordelen en nadelen van de acties van Theo. De leerlingen denken ook na over wat zij zouden doen, dat schrijven ze op het werkblad op.

 
De munitietrein 2.jpg

Krantenartikel

Het krantenartikel: 'Kijken: de Amerikanen die gisteravond een bloedbad verijdelden'. Bij dit krantenartikel horen videobeelden te vinden hieronder.

 
De munitietrein 3.jpg

Videobeelden mislukte aanslag

Videobeelden van de mislukte aanslag in de Thalys in 2015. Pas op! De videobeelden bevatten grafisch beeldmateriaal. Voor jonge kinderen (of sociaal-emotioneel minder ontwikkelde klassen) kan dit als schokkend worden ervaren.