Les 1: Hengelo in de oorlog


 
 

Video

Achtergrondinformatie:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Hengelo veel gebombardeerd. Vanaf het begin van de oorlog was Hengelo vanwege het station en als belangrijk spoorwegknooppunt vaak het doelwit. De grootste bombardementen in Hengelo vonden plaats op 6 en 7 oktober 1944. Hierbij is een ontzettend groot gedeelte van de binnenstad van Hengelo en het station verwoest.

De reden dat Hengelo zo vaak gebombardeerd werd was vanwege het station en de spoorlijn. Hengelo was een belangrijk spoorwegknooppunt waar veel Duitse treinen met wapens bevoorrading kwamen. De bombardementen kwamen daarom alleen maar van de geallieerden die deze Duitse treinen en fabrieken wilden uitschakelen.

Tijdens de oorlog was er een groep mensen die zich verzette tegen de vijand, in dit verzet zat ook Theo van Loon. Hij heeft veel heldendaden verricht voor Hengelo. Hij was een echte verzetsheld. Tijdens de vierdelige lessenserie leren de leerlingen over het leven van Theo en zijn heldendaden.

Kijkvragen:

  • Waarom is juist Hengelo zoveel gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog?
  • Door wie werden de bombardementen uitgevoerd?
 
Hengelo in de oorlog 1.jpg

Werkblad

De leerlingen plaatsen de foto's (gemaakt in de tweede wereldoorlog) op de juiste plek in de kaart. Hierna kunnen de leerlingen door middel van Google Street view de plekken bezoeken en de plek en foto met elkaar vergelijken.

 
Hengelo in de oorlog 2.jpg

Antwoorden werkblad

Het antwoordenblad voor het werkblad

 
Hengelo in de oorlog 3.jpg

Google Street view

De link naar Google Maps in Hengelo waar je Street view aan kan zetten. Rechts onderin kan je een oranje mannetje slepen naar de plek waar je wilt kijken.

 
ss+(2018-03-10+at+02.05.31).jpg

Stripverhaal 'De eerste bommen op Hengelo'

Het stripverhaal 'De eerste bommen op Hengelo' wat als extra verdieping kan worden ingezet bij deze les.