Les 2: Theo van Loon


 
 
 
 

Video

Achtergrondinformatie:

Theo van Loon werd geboren op 2 februari 1920 in Maastricht (Limburg). Hij groeide op in een gezin met in totaal 3 kinderen: Anny van Loon, Theo van Loon en Gerdy van Loon (de vrouwen die het verhaal vertellen in de film zijn dochters van Anny van Loon).

Theo speelde tennis en was hier erg goed in. Hij werd kampioen in het heren enkel spel.

Toen Theo en Jeanne elkaar leerden kennen waren ze rond de 19 jaar oud. Jeanne woonde in Hilversum en Theo woonde in Hengelo. Theo zat in het verzet in Hengelo en was op het moment dat hij verkering had met Jeanne ondergedoken. De enige manier waarop Theo en Jeanne contact hadden met elkaar was via brieven. Er zijn 8 van deze brieven bewaard gebleven. Lang niet alle brieven kwamen goed aan omdat het versturen van brieven niet zo goed geregeld was als nu, vooral omdat het ook nog oorlog was. De brieven moesten daarom door een koerier worden gebracht, hierdoor kwam het wel eens voor dat er brieven kwijt raakten en dus niet aankwamen.

Het briefcontact tussen Theo en Jeanne eindigt in december 1944. Dit terwijl Theo in april 1945 overleed. Het leek erop dat ze elkaar helemaal nooit meer hadden gesproken in die maanden en dat Theo zonder ook maar ooit weer contact te hebben gehad met Jeanne overleed.

Gelukkig bleek achteraf uit brieven tussen Anny van Loon (Theo’s zus) en haar verloofde dat er in de tussentijd iets onverwachts was gebeurd: Jeanne was tegen alle adviezen in vanuit Hilversum met de fiets helemaal naar Hengelo gekomen om Theo weer te ontmoeten. Vanaf dat moment is ze in Hengelo gebleven en is ze met open armen ontvangen door de familie van Theo. Theo zat op dat moment namelijk nog wel ergens anders ondergedoken. Toch hebben ze elkaar wel kunnen zien.

Kijkvragen:

  • Waar groeide Theo op?
  • Had Theo broertjes of zusjes? Zo ja, hoeveel?
  • Waar woonde Jeanne en waar woonde Theo?
  • Wat was de enige manier voor Theo en Jeanne om contact met elkaar te hebben?
  • Het briefcontact tussen Theo en Jeanne stopte, hebben ze elkaar daarna nooit meer gezien? Hoe zijn ze erachter gekomen dat het contact wel of niet stopte?
  • Jeanne heeft iets gedaan dat eigenlijk veel te gevaarlijk was en niet mocht. Wat was dit?
 
Afbeelding stamboom van Loon

Werkblad

De leerlingen lezen een tekst over de familie van Loon en zetten de familieleden op je juiste plek in de stamboom.

 
website 4.jpg

Antwoorden werkblad

De antwoorden bij het werkblad behorende bij de stamboom opdracht van Theo van Loon.