Tips

Het volgende materiaal raden wij aan om de lessenreeks te verrijken, maar er zijn wel eventuele aanschafkosten aan verbonden.

 
Tips2.jpg

Oorlogswinter (boek)

Oorlogswinter is een boek van Jan Terlouw uit 1972 over de hongerwinter van 1944-1945. De hoofdpersoon in dit verhaal is de 15-jarige Michiel van Beusekom, die in het fictieve Noord-Veluwse dorp 'De Vlank' woont en de zoon is van de burgemeester. Tijdens de hongerwinter raakt Michiel steeds verder betrokken bij het verzet en krijgt een enorme verantwoordelijkheid. Het is een mooi boek om voor te lezen in de klas.

Tips 1.jpg

Oorlogswinter (film)

Het boek 'Oorlogswinter' is in 2008 verfilmd door Martin Koolhoven. De film geeft een goed beeld van het verzet in Nederland en de gevaren die hierbij komen.

 
Tips 3.jpg
 
 

School TV

School TV heeft veel video's en tv programma's over de tweede wereldoorlog met o.a. 13 in de oorlog, vroeger enzo en nog veel meer. Zeker de moeite waard om het door te spitten.

Historisch Museum Hengelo.jpg

Historisch Museum Hengelo

Het Historisch Museum Hengelo veel historisch materiaal en tentoonstellingen zo ook van de tweede wereldoorlog. Ze hebben zelf een aanbod onder het kopje 'educatie'. 5 mei opent het museum een tentoonstelling over Theo van Loon waar o.a. materiaal te zien is wat ook gebruikt is voor deze lessenserie. Zeker een aanrader om de lessenserie af te sluiten!

Verzetsmuseum.jpg

Het Nationaal Verzetsmuseum

Het Nationaal Verzetsmuseum is in 1984 opgericht en is gewijd aan het verzet tegen nationaal-socialisme en fascisme. Het Amsterdamse museum heeft een interactieve website waar o.a. ook lessuggesties op staan. De website heeft nog veel meer te bieden, maar dit kan natuurlijk niet tippen aan een bezoek aan het museum. Dit raden wij uiteraard dan ook zeer aan!

Theo van loon, spoorman en verzetsheld.jpg

Theo van Loon, spoorman en verzetsheld

Hengelo 1944-1945 - Theo van Loon, spoorman en verzetsheld is een boek van Martin Meijerink die o.a. deze website mede mogelijk heeft gemaakt. Het 178 bladzijde tellende boek zoemt nog meer in op Theo van Loon dan hier al op de website staat. Het boek, dat op 4 mei gepresenteerd wordt, telt acht brieven tussen Theo en Jeanne en enkele historische verrassingen! Een aanrader voor als je meer te weten wilt komen over Hengelo in de oorlog en Theo van Loon.